Домашний майонез

Поборола очередной кулинарный рубеж – теперь я умею готовить домашний майонез. Огромное спасибо за рецепт маме miss-meyerhold и самой мисс за любезно предоставленные услуги по печатанию рецепта.
Итак, для приготовления майонеза нужны: желтки, растительное масло (у меня было подсолнечное, т.к. оливкового не было в наличии, а льняное имеет достаточно специфический вкус, и я не рискнула переводить целый желток:)), 1 ч. ложка горчицы, 1-2 ч. ложки уксуса, щепотка соли. Много терпения. Желательно также, чтобы в ближайшее время не надо было много писать, т.к. рука болит.
На один желток идет приблизительно 100 грамм масла.
Желток и масло должны пребывать в равных условиях – т.е. или из холодильника, или комнатной температуры. У меня яйцо жило в холодильнике, а масло нет. Я долго размышляла, сколько же времени понадобится яйцу, чтобы достигнуть пресловутой комнатной температуры. В итоге оно у меня лежало на столе часа четыре – на всякий случай.
Потом я долго настраивалась на отделение белка от желтка – потому что я ни разу еще не проводила эту процедуру. Это оказалось довольно увлекательно, но технически сложно. Буду тренироваться.
В итоге выложила желток в мисочку и начала размышлять, как отмерить пресловутые 100 грамм масла. В мерную кружку заливать не хотелось, т.к. ее потом долго мыть. Отмерила кружкой 100 мл воды, перелила в стакан, запомнила, до какого уровня дошла вода, вылила воду, залила масло. А никто не говорил, что будет легко.
Начала мешать. Мешать надо обязательно в одну сторону. Глубоко в душе мне кажется, что это не имеет значения, но ведь не будешь же рисковать! Масло вводится по чайной ложке. Новая порция добавляется только после того, как полностью размешается предыдущая. Когда наливаешь очередную ложку, кажется, что уж она-то никогда не размешается, но каждый раз происходит чудо. Выглядит все это в процессе очень красиво – масса получается такого нежно-желтого цвета, очень однородная и гладкая.
Когда уже было вмешано две трети масла (к тому времени я уже лила где-то по полторы-две ложки за раз – это позволяется), майонез стал очень густым -его стало физически немного труднее мешать. Добавила к нему соль, горчицу (с зернышками, т.к. другой не было), и приблизительно полторы ложки уксуса – и вот тут произошло чудо! Майонез побелел и приобрел действительно майонезный вкус, а также истинно майонезную структуру!!! После этого я вмешала оставшееся масло (уже большими порциями), попробовала – ммм, зер гут, Вольдемар :)
Калорий в этом деле, конечно, немеряно, но зато все натуральное.
И так приятно, что сделано это самостоятельно – видишь, как на твоих глазах два, казалось бы, несовместимых продукта вдруг крутят друг с другом тааакую любовь – и именно ты их Купидон.

Join the Conversation

  1. Zelenola

370 Comments

  1. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

  2. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

  3. certainly like your web site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I will certainly come back again.

  4. I must express some appreciation to this writer for bailing me out of this particular dilemma. Right after checking through the world wide web and coming across recommendations which are not beneficial, I assumed my entire life was gone. Being alive without the solutions to the problems you have resolved by means of your entire posting is a serious case, and those that would have adversely affected my entire career if I hadn’t encountered your blog. Your own competence and kindness in maneuvering all the details was vital. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a solution like this. I am able to at this point look ahead to my future. Thank you so much for the impressive and results-oriented guide. I won’t hesitate to suggest your web sites to any person who needs direction about this area.

  5. Thank you, I have recently been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  6. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information particularly the last part :) I care for such information much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  7. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  8. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I
    decided to browse your website on my iphone during lunch break.
    I really like the knowledge you present here and can’t
    wait to take a look when I get home. I’m shocked at how
    quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
    Anyhow, amazing blog!

  9. Someone essentially assist to make severely posts I would state.

    This is the very first time I frequented your web page and thus
    far? I amazed with the analysis you made to create this particular publish extraordinary.
    Fantastic task!

  10. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any manner you may take away me from that service? Thanks!

  11. Hey there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

  12. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

  13. Hmm is anyone else having problems with the images
    on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my
    end or if it’s the blog. Any responses would be
    greatly appreciated.

  14. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is
    simply cool and i can assume you’re an expert on this subject.
    Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the gratifying work.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin